Actualitat

La teledetecció agrícola, la revolució agrícola del segle XXI

HEMAV és una empresa especialitzada en drones. Un dels usos d’aquests innovadors aparells és l’estudi dels cultius agrícoles.

Xavi Silva és el fundador i manager general d’Hemav, una ambiciosa startup tecnològica nascuda a Barcelona l’any 2012 que es dedica a l’ús de drones i UAV (vehicles aeris no tripulats). Silva és enginyer aeronàutic  per la ETSEIAT (Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials i Aeronàutics de Terrassa). 

Descarregueu la crònica en PDF  | Descarregar presentació

HEMAV és una empresa dedicada a oferir solucions mitjançant vehicles aeris no tripulats (UAVs/drones) en aplicacions de l’àmbit civil. És la primera empresa a Espanya amb els permisos necessaris per operar amb aquests aparells. També són els primers en formar part de la incubadora d’empreses de l’Agència Espacial Europea (ESA).

Una de les línies de negoci és el mercat de l’agricultura i el medi ambient, on han entrat a través del sistema teledetecció. Estan començant a treballar amb organismes com la Generalitat de Catalunya o les empreses Endesa i Codorniu.

La teledetecció és un sistema que permet millorar la productivitat dels camps utilitzant sistemes que ja s’estan fent servir, reduir els costos d’insums o aigua i realitzant monitoritzacions i prediccions. Es basa en l’estudi de com arriba la llum a les plantes. Es pot percebre, per exemple, quines zones d’un cultiu estan millor regades, permetent crear un sistema de regatge homogeni.

HEMAV ofereix la creació de mapes per detectar qualsevol tipus de problemes en els cultius, la planificació de collites selectives, estudis d’on es concentren els nitrats, generació de mapes de fertilització, determinació de la gestió hídrica i la detecció de malalties. La informació que poden recollir des del cel té un valor incalculable per a qualsevol agricultor.

Per aconseguir tots aquests serveis, s’utilitzen tres tipus de càmeres diferents: multiespectrals, tèrmiques i d’espectroradiòmetre. L’empresa també s’encarrega de processar i organitzar tota questa informació.

El sistema de drones redueix el costos en comparació amb altres formes d’estudi com l’avioneta o el satèl·lit.


HEMAV es una empresa especializada en el uso de drones. Una de las aplicaciones más interesantes de estos innovadores artilugios es el estudio de las explotaciones agrícolas.

Xavier Silva es el fundador y manager general de Hemav, una ambiciosa startup tecnológica nacida en Barcelona en el año 2012. La compañía se dedica al uso de drones y UAV (vehículos aéreos no tripulados). Silva es ingeniero aeronáutico por la Escuela Técnica Superior de Ingenieros Industriales y Aeronáuticos de Terrassa (ETSEIAT). 

Descargar la crònica en PDF  | Descargar presentación

HEMAV es una empresa dedicada a ofrecer soluciones mediante vehículos aéreos no tripulados (UAVs / drones) en aplicaciones del ámbito civil. Es la primera empresa en España que consiguió los permisos necesarios para operar con estos aparatos. También son los primeros en formar parte de la incubadora de empresas de la Agencia Espacial Europea (ESA) instalada en el campus de la UPC en Castelldefels.

Una de las líneas de negocio es el mercado de la agricultura y el medio ambiente, donde han entrado a través del sistema teledetección. Están empezando a trabajar con organismos como la Generalitat de Catalunya y las empresas Endesa y Codorniu.

La teledetección es un sistema que permite mejorar la productividad de los campos utilizando sistemas que ya se están poniendo en práctica, reducir los costes de consumos o agua y realizar monitorizaciones y predicciones. Entre otras fuentes, se basa en el estudio de como llega la luz a las plantas. Así, se puede percibir, por ejemplo, qué zonas de un cultivo están mejor regadas, permitiendo crear un sistema de riego homogéneo.

Para conseguir la información se utilizan tres tipos de cámaras diferentes: multiespectrales, térmicas y de espectroradiómetro. El sistema de drones reduce los costes en comparación con otras formas de estudio como la avioneta o el satélite.

La empresa también se encarga posteriormente de procesar y organizar toda la información obtenida. HEMAV ofrece la creación de mapas para detectar cualquier tipo de problemas en los cultivos, la planificación de cosechas selectivas, estudios que marcan donde se concentran los nitratos, generación de mapas de fertilización, determinación de la gestión hídrica y detección de enfermedades. La información que pueden recoger desde el cielo tiene un valor incalculable para cualquier agricultor.